Ankka

Ankka on sinisorsasta jalostettu vesilintu. Se on sinisorsaa suurempi ja usein lentokyvytön. Ankoista on sekä munijarotuja, että liharotuja. Peking-ankka on raskas kiinalainen rotu jota käytetään Suomessa valtarotuna.

Tuotanto


Ankan munat ovat kananmunaa suurempia ja ovat hyviä leivonnassa. Pekingin ankka munii noin 180-200 munaa vuodessa. Siitosryhmät muodostetaan yhdestä kukosta ja viidestä naarasta. Ankan lihaa on Suomessa tuotettu jo vuosia pienillä teurastamoilla. Teurastus on työläämpää kuin esimerkiksi kalkkunan. Ankka teurastetaan 7-8 viikon iässä kun se on noin 2-2,5 kiloa painava. Sulkien vaihto tapahtuu viikoilla 8-13 eikä silloin tule tehdä teurastusta, sillä teurastusjälki ei tällöin ole kunnollinen.

Kasvatus


Ankka on melko helppohoitoinen lintu, mutta veteen päästessään se on melko sottaava. Siksi teuraskasvatuksessa harvoin on uimamahdollisuuksia ja vesikupitkin ovat ritilän päällä jotta läikkynyt vesi on helppo siivota. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ankkoja saa olla enintään noin 4-5 kappaletta neliömetriä kohden.