Hanhi


Hanhet (Anserinae) ovat sorsalintujen alaheimo, johon kuuluvat varsinaiset hanhet ja joutsenet. Hanhia on kymmeniä eri rotuja. Lihan- ja munantuottaja rodut ovat jalostettu erikseen. Hanhilla on pitkä kaula, voimakas nokka ja siivet. Hanhien väri vaihtelee rodusta riippuen, mutta yleensä Suomessa kasvatetaan kokonaan valkoista Italialaista hanhea. Aikuinen hanhi painaa n. 6-7 kg.
Kotieläimenä pidettävistä linnuista hanhi kasvaa ehdottomasti nopeimmin. Hanhi on helposti rasvoittuva lintu, jonka vuoksi sen kasvatus ei ole kovin yleistä.

Ruokinta


Hanhet ovat kasvinsyöjiä. Niiden ruokinnassa käytetään täysrehua, viljaa, nurmilaidunta tai niittoheinää sekä juureksia ja vihanneksia.

Lisääntyminen


Hanhi on pääsääntöisesti kausilisääntyjä, joka saattaa hautoa. Hanhi puolustaa poikasia ja pesäänsä aggressiivisesti tarvittaessa. Emo-ominaisuudet ovat rotukohtaisia.

Hoito


Hanhilla on oltava suojaisa sisätila, jossa lämpötila pysyy nollan yläpuolella. Suurimman osan ajastaan hanhet viettävät ulkona, mutta tämä edellyttää höyhenpuvun kehittymistä ja ulkolämpötilan on oltava nollan yläpuolella. Hanhet kestävät kuitenkin hyvin myös pakkasta, jonka vuoksi ne ulkoilevat mielellään läpi talven. Hanhet ovat vesilintuja, jonka vuoksi niillä olisi hyvä olla mahdollisuus silmiensä kasteluun. Uintivettä ne eivät välttämättä vaadi. Hanhiryhmässä on oltava yksi koiras 3-4 naarasta kohden. Sukukypsyyden hanhi saavuttaa 10-12 kuukauden iässä, mutta se on teurastuskokoinen jo 3-5 kuukauden iässä.