Kalkkuna


Kalkkuna (Meleagris gallopavo) on kasvatetuista siipikarjoista suurin ja se on peräisin Pohjois-Amerikasta ja on polveutunut villikalkkunasta.
Suomessa harva pitää kalkkunan kasvatusta pääelinkeinona, mutta usealle harrastelijalle se tarjoaa mahdollisuuksia. Yhä enemmän on alettu käyttämään kalkkunan lihaa vuosittain, mutta kausiluonteisuus näkyy vieläkin. Kalkkunaa pidetään jouluruokana. Sen liha on vähärasvaista, mutta hyvin valkuispitoista.

Kalkkunoita kasvatetaan noin sadalla maatilalla Suomessa, joissa niitä kasvatetaan noin 3-4 kuukautta. Kalkkunatiloilla on keskimäärin 6000 kalkkunaa. Kalkkunakukot painavat 12-13 kg 16 vikkoisina ja kanat painavat 6-9 kg 12-16 viikkoisina. On yleistynyt tapa, että kukot ja kanat kasvatetaan erillään toisistaan. Kalkkunoiden kasvualustana käytetään turvetta, purua tai olkea. Suomessa käytetään eniten turvetta, koska se imee hyvin kosteutta, se estää haitallisten bakteerien kasvua ja pitää kasvattamon ilmanlaadun hyvänä. Ruuaksi annetaan kasvisrehua josta tulee olla vähintään 70 prosenttia täysjyvävehnää. Ruokinta ja juotto on automatisoitu. Kylmällä säällä kalkkunat syövät enemmän ja kasvavat suuremmiksi. Lämpillä säällä päinvastoin. Kalkkunarotuja on pääasiassa vain kaksi, Big six ja T-9