SISÄLLYSLUETTELO:

Kana elinkeinona
Käyttäytyminen
Rakenne
Ruokinta
Rodut

Kana elinkeinona

Kana on maailman laajimmalle levinnyt lintulaji ja se on myös Suomen sekä maailman runsaslukuisin kesyeläin. Sitä kasvatetaan kananmunien ja lihan takia. Suomessa kanojen pito ylestyi 1900-luvulla. Silloin lähes kaikki kananmunat tuotettiin kotimaassa pienillä perhetiloilla. 1950-1960 tapahtui kananpidossa suuri muutos kun alettiin perustamaan häkkikanaloita ja tilojen koot kasvoivat. Tämä vaihe on käynnissa edelleen. Vuonna 2007 kananmunan tuotos oli 56.90 kg ja broilerin tuotanto 83.50 kg.


Kanan käyttäytyminen

Kanojen keskinäisiä viestintätapoja ovat eleet, asennot ja äänet. Kanojen välille syntyy kanalassa arvojärjestys eli nokkimisjärjestys. Se säästää paljon voimavaroja kun aina ei tarvitse tapella ruuasta ja tilasta. Oikea arvojärjestys tuo kanalaan rauhallisen ilmapiirin.
Kanan tärkeimpiä käyttäytymistarpeita ovat: liikkuminen, vetäytyminen muniessa, nouseminen korkeammalle nukkumaan (orrelle, oksalle), reviiri, paritteleminen, itsensä sukiminen, kylpeminen mullassa ja eläminen molempien sukupuolten yhteisössä.


Kanan rakenne

Kanalla on tyypillenen linnun rakenne:
Nokka on herkkä tunnusteluelin
Jalkojen suuri verisuonisto takaa ettei jalat palele helposti
Harja ja heltat ovat lihaisia ihomuodostumia
Luut ovat ohuet ja herkät
Iho on herkkätuntoinen eikä siinä ole hikirauhasia
Elintoiminnot ovat vilkkaat ja siksi kanan normaalilämpö on noin 40-42 astetta
Ruuansulatus on kehittynyt sulattamaan kokonaisia suupaloja sillä kanalla ei ole hampaita. Tästä syystä kana nielee soraa joka auttaa ruuan sulattamisessa. Ruoka pehmenee ensin kuvussa, joka on ruokatorven laajentuma. Sieltä ruoka jatkaa rauhasmahaan, josta erittyy mahanesteitä ruokaan ja sulaminen alkaa. Mahassa oleva sora jauhaa ruuan pienemmäksi. Ohutsuolessa ja umpisuolessa sulatus jatkuu. Ruuansulatuselimistö päättyy yhteissuoleen jossa virtsa ja uloste sekoittuvat ja poistuvat. Samassa yhteissuolessa tapahtuu myös muniminen ja siittäminen.


Ruokinta


Yleensä käytetään jotain valmista kanarehua, jotta turvataan ruuan monipuolisuus. Ne ovat yleensä 60-70 prosenttista viljaa, kauraa tai ohraa. Eri ikä- ja tuotantovaiheisiin on saatavilla eri rehuja, mutta usein pärjää vain yhdellä rehulla. Täysrehu on helpoin ruokintamuoto sillä sen lisäksi ei tarvitse antaa kuin vettä ja soraa. Usein käytetään puolitiivistettä ja annetaan lisäksi kotiruoan jäämiä. Silloin pitää myös antaa ohran tai kauran jyviä. Aina on hyvä tehdä ruokintasuunnitelma, ja seurata ruokinnan onnistumista munintakaudella sekä seurata säännöllisesti esim. vertaamalla suosituksen mukaista kulutusta toteutuneeseen rehun menekkiin.


Kanarodut

Maailmassa on noin 300 kanarotua. Suomessa on saatavilla reilut 20 kanarotua. Munantuotannossa Suomessa käytetään usein valkoista leghornia, valkoista Shaveria tai ruskeaa Isa-Brownia, koska ne munivat runsaasti. Luomutuotannossa myös Rhode Island Red- rotua. Lihantuotannossa yleisin on Ross 208-hybridi


kuva_2.JPG
Maatiaskanalasta Urjalasta, keskellä kukko kanojen ympäröimänä