Munintakanala


Kanamunien taloudellinen tuotanto edellyttää tarkoituksenmukaisia rakennuksia, joissa on ratkaistu kanojen vaatimien ympäristöolosuhteiden ongelmat ja joissa työtekniset pulmat ovat ratkaistu. Suomen ilmasto olot eivät ole parhaat mahdolliset kanaloille, sillä talvella on liian kylmää ja kesällä liian lämmintä.

Ilmanvaihto


’Lämpöstressissä’ kanat munivat heikommin, tuottavat huonokuorisia munia tai sortuvat kannibalismiin. Väärä kosteus taas aiheuttaa häiriintynyttä tuotosta ja tautiherkkyyttä. Oikean lämpötilan ja kosteuden saavuttamiseksi kanalaan on järjestettävä ilmanvaihto. Ilmanvaihto poistaa myös haitallisen ammoniakkikaasun, jota muodostuu kanojen ulosteista. Ilmanvaihto kannattaa suunnitella tarkkaan ja hankkia hyvät laitteet, jotta uhraukset saadaan takaisin tuotoksen määränä ja lämmityskustannusten säästönä. Ilmanvaihtojärjestelmiä on neljä eri perustyyppiä: luonnollinen ilmanvaihto, ohjattu alipainetuuletus, ohjattu ylipainetuuletus ja ohjattu resirkulaatiotuuletus eli osittain palautuvan ilman tuuletusjärjestelmä. Kanalan kosteutta säädellään tuuletuksen avulla.

Lämmitys


Kanat tuottavat lämpöä noin 37,8 kJ/h/kana. Kanojen tuottama lämpö ei kuitenkaan riitä aina saavuttamaan asetettuja vaatimuksia. Kanalan lämpötilaa voidaan säädellä tuuletuksen avulla. Lisäksi pitää ottaa huomioon seinien, ovien ja aukkojen kautta poistuva lämpö ja lisäksi ilmanvaihdon poistama lämpö. Kanalan lämmitys on myös järjestettävissä lämminvesiputkistojärjestelmän ja lämminilmapuhallinjärjestelmien avulla.

Häkki- ja lattiakanala


Maamme kanamäärästä runsaat 70 % kasvaa häkkikanalassa. Häkkijärjestelmiä on useanlaisia kuten esimerkiksi porrashäkit, kolmikerroshäkit ja tasohäkit. Suurin sallittu kanamäärä häkissä on viisi kanaa ja häkkien kerrosten sallittu enimmäismäärä on kolme. Vanhin kanala tyyppi on puolestaan lattiakanala, jossa kanat oleskelevat vapaana kestopehkulla. Kestopehkun pieneliöt, jotka tulevat siihen kanan lannasta ja itse kestopehkusta, synnyttävät selluloosaa hajottaessaan lämpöä, jolloin kestopehku palaa. Tämän hyödyllisen ilmiön ylläpitämiseksi on huolehdittava pehkun riittävästä kuohkeudesta, tarpeellisesta kosteudesta, pieneliöiden ravinnosta (olkia, lehtiä), asiallisesta lämmöstä ja sopivasta happamuusasteesta.